Hvis man kan læse mellem linjerne (og det vil i det hele taget sige: læse), så kan man ikke være i tvivl om, at den siddende regering har en skjult dagsorden. Finansminister Claus Hjorth Frederiksen har allerede forlængst afsløret det, da han kom for skade at sige, at vælgertilslutningen til regeringen ville falde dramatisk, hvis han og de andre regeringspolitikere sagde, hvad de virkelig mente…
En af dagsordenes punkter er, at der skal skabes større ulighed i samfundet. Nogle af os husker nok, dengang Henriette Kjær kom til at sige det højt, hvorefter der blev brugt megen energi på at glatte skaden ud igen. Ikke desto mindre er det det, man vil. Vi så det senest med skattereformen, der var en omvendt Robin Hood. Dem, der havde i forvejen, fik mere. Og dem, der ikke havde noget, fik næse i røv.
Og i dagens avis kan man så læse, at universiteterne fra og med næste semester vil lave elitehold. Tanken er, at de dygtigste studerende kan deltage i særlige kurser på et særligt højt fagligt niveau – og det vil så stå på deres eksamenbevis. Formanden for de danske universiteter, rektor ved Syddansk Universitet, Jens Odderhede sætter ord på regeringens diskriminerende uddannelsespolitik, når han siger: “Samfundet har behov for, at universiteterne uddanner flere, men faren er, at et øget optag sænker det faglige niveau. Derfor skal vi udvide brugen af elitehold for at sortere de studerende…Vi må vænne os til, at alle ikke får den samme uddannelse, ligesom man i gymnasiet har fag på forskellige niveauer. Underviserne kan jo undervise på et højere niveau, end de gør i dag, og det skal vi udnytte“.
Læg mærke til ordvalget. Odderhede angriber ikke politikerne for både at ville uddanne mange på universitetet og glemme at afsætte ressourcer til masseuddannelserne. Næ, han taler om, at vi skal vænne os til, at de studerende sorteres, at vi skal bruge elitehold til segregationen af A- og B-studerende osv. Han taler som var han betalt af Venstres partikasse eller måske ligefrem medlem af regeringspartiet.
Det burde også være klart for enhver, at i et samfund, hvor vi i forvejen ikke har kunnet afskaffe den ulighed, som den sociale arv medfører, vil en sådan uddannelsespolitik fremme uligheden. Ikke kun de dygtigste studerende vil få eksamensbeviser “with honors”. Skillelinjen mellem A- og B-studerende vil også blive bestemt af, hvem der har den solideste social ballast. Sønner og døtre fra velhavende familier vil have større muligheder for at gå på elitekurser, fordi de kan få penge med hjemmefra og derfor ikke behøver at arbejde så meget i fritiden. Næste logiske skridt vil være indførelsen af et rigtigt eliteuniversitet med betaling, som vi kender fra bl.a. USA – og som nogle politikere allerede har efterlyst. Med kanoniseringen af ulighedens princip på universitetsniveau har regeringen for alvor banket en kile ned gennem uddannelsessystemet, som med tiden vil afsløre sig som større og større økonomisk og social ulighed i samfundet. Endnu en bolt i velfærdssamfundets bygningsværk er fjernet. Velbekomme.