I onsdags, den 1. april, trådte den nye svenske lovgivning, kaldet Ipred-loven, i kraft. Ipred står for Intellectual Property Rights Enforcement Directive og henviser til et EU-direktiv fra 2004, der har til formål at beskytte intellektuel ejendom på især internettet. Fx film, musik og lydbøger. Det nye ved den svenske lov er, at det nu er tilladt kunstnerne og deres organisationer gennem en dommerkendelse at få udleveret navnet på en person, hvis computers ip-adresse kan sættes i forbindelse med illegal downloading og/eller uploading af copyright-beskyttet materiale. Hvor langt sagsanlæggeren vil gå – fx til en advarsel eller krav om erstatning – er op til sagsanlæggeren at beslutte. Endvidere er loven ikke retroaktiv. De forbrydelser, der er foregået før 1. april er ikke omfattet af den nye lov.
Den første mærkbare konsekvens af den nye lov blev nærmest en verdensbegivenhed i går. Kilder fra The Guardian over El Pais til Det Tyske Presseagentur kunne berettte, at internet-data-trafikken i Sverige faldt med omkring 40%, efter lovens vedtagelse. Det bratte fald har allerede gjort offentligheden opmærksom på et forhold, der måske ikke har været i fokus, når debatten om ulovlig fildeling har været oppe at vende: At en hel industri – internetudbyderne – har lukreret på fildelingstrafikken (hvorfor er det nu, at internetudbyderne konkurrerer på at sælge billige højhastighedsforbindelser? Hvem har brug for en 20 megabitsforbindelse?). Og – hvis faldet er konstant – det vil betyde tab af arbejdspladser og lukning af virksomheder…
Noget andet situationen – hvis ellers statistikken kan tages for pålydende – peger på, er omfanget af fildeling. Hvis op mod halvdelen af de svenske internetbrugere “fildeler”, så er omfanget stort. Svenskerne diskuterer lige nu heftigt, hvad årsagen til det massive fald kan skyldes. Er svensker alle til hobe pirater og illegale downloadere? Eller skyldes det måske – en mulig, nærliggende forklaring – at den almindelige svenske internetbruger for alvor er blevet usikker på, om det han eller hun henter ned på sin computer er legalt materiale? En masse filer kastes jo i grams på nettet, medens andet er illegalt.
Eksperterne diskuterer også langstidseffekten af den nye lov. Vil det massive fald holde sig? Eller vil det gå som sidst, da Pirate Bay blev lukket? Efter nogen tid steg trafikken igen.
I øvrigt har Pirate Bay-bagmændene, der jo som bekendt står anklaget, slået igen over for den nye lov. Pirate Bay har lanceret Ipredator, der er en tjeneste, som gør brugerne af piratbugtens service anonyme. Mod en mindre betaling stiller Ipredator en anden ip-adresse til tjeneste for brugeren, som derfor ikke kan spores.
Kampen om internettet fortsætter altså ufortrødent – og vi følger udviklingen med interesse. Det handler jo om meget mere end copyright (penge), men også fx om borgernes retssikkerhed, demokrati og andet godt.