Når man er på en diæt af britisk krimi og nyhedsoverskrifter på dansk, så kan det godt være en udfordring at få sine tv-narko-abstinenser plejet. Men heldigvis er DR stadigvæk leveringsdygtig i britiske krimier; og jeg håber, at den nye generaldirektør ikke vil ændre på det billede.
Min favoritserie Endeavour lakker mod enden på skærmen med sit bravour-nummer af en afslutning. Men den har jeg jo set, så jeg måtte ty til DRs arkiv, hvor jeg faldt over den irske serie Blue Lights. Her er vi ovre i en lidt andet variant af krimi-serier, idet handlingen foregår på og omkring en fiktiv politistation og med menige politibetjente i mange af de førende roller. Blackthorn hedder stationen og den ligger – af alle steder – i Belfast. Og så ved man jo godt, at der er tale om en lokalitet med en tung historie. Det var her The Troubles – konflikten mellem protestanter og katolikker udspillede sig i henved tredive år (1968-1998) med store menneskelige omkostninger. Og denne forhistorie bliver også kaldt til live i serien.
Men som udgangspunkt er tre laverrangrende (såkaldte probation officers) politibetjente, som man følger i deres daglige arbejde, herunder deres forhold til ledelsen. Men ikke kun deres daglige arbejde; også deres private liv og de problemer, de slås med. Og deres indbyrdes relationer, som udvikler sig undervejs. Serien er nået til anden sæson; og den har været så stor en succes, at der er planlagt yderlige to sæsonner.
Jeg har set begge sæsonner. Og jeg kan kun anbefale krimi-fans at se serien. Den har alt, hvad man kan ønske sig af en rigtig britisk krimi. Lige fra komplicerede, snirklede plots over fornem miljøskildring til suveræne skuespilpræstationer. Og som de øvrige anbefalelsesværdige krimier, så rummer denne også, hvad man forsigtig kan kalde en samfundskritisk dimension. Også disse betjente og deres allierede erfarer, at det ikke altid er nok at overholde loven og søge retfærdighed – men at der er noget større og farligere, der sætter grænser for deres arbejde og udgør en veritabel trussel mod deres arbejde og – ja – deres almindelige liv.