Som tilfældet var med albummet Change, som jeg havde fornøjelsen af at anbefale tilbage i 2019, bærer Mette Juuls nye og syvende album en titel, der rummer en nøgle til Juuls musikalske univers. Og det er såre ligetil. Jeg tænker på såvel sangtitlen”Thank You” og tilføjelsen”& andre historier”. For titlen fortæller os såvel, at Mette Juul forstår sig selv som historiefortæller, og at disse fortællinger åbenbarer et særligt syn på den verden og virkelighed, fortællingerne drejer sig om. Og jeg vil vove den udlægning, at hvor albummet Change cirklede om livet som en fortsat kæde af forandringer, som det galt om at forholde sig til og finde svar og løsninger på som individ, så er der sket en lille forskydning eller måske åbning i tilgangen til livet. En åbning, der netop antydes i sangen”Thank You”:
I’m blessed that I will never know how life
could have undfolded without you
Thank god for people who wakes us up
when we are lost in a maze of life
Hvor individet tidligere var tilbøjelig til at klare problemerne – ja livet – selv, så er der her en åbning mod den anden, ikke kun i singulær forstand men alment – mod “people who wakes us up”. En lille forskydning, der fortæller os, at vi ikke rigtig er noget uden andre. Og jeg synes denne enkle pointe understreges af Mette Juuls valg af en Bob Dylan-sang – “To Make You Feel My Love” (fra albummet Time Out Of Mind) – hvor Dylan lader kærligheden være den dimension i livet som gør livet værd at leve og værd at udholde: “When the rain is blowing in your face/ and the whole world is on your case/ I could offer you a warm embrace/ to make you feel my love”. Og valget af Irving Berlins standard “Let’s Face The Music And Dance” som pladen anden fortolkningssang understreger i mine ører, at det ikke bare er den andens kærlighed, der sikrer en åbning mod verden, men også den større kærlighed, vi finder i musikken og hvad dertil hører: “There may be teardrops to shed,/ so while thre’s moonlight and music/ and love and romance/ Let’s face the music and dance/ Lets face the music and dance”.
Musikalsk set fortsætter Mette Juul heldigvis i det spor, hun er kendt for. Det vil sige en dejlig melodiøs singer-songwriter– sangskrivning, der bevæger sig letfodet i krydsfeltet mellem poppen og så jazzen – understreget af den kendsgerning, at Mette får fornem support af pianist Peter Rosendal, kontra-bassist/multiinstrumentalist Lars Danielsson og gæstepercussionist Xavier Desandre Navarre, der sammen sørger for, at forankringen i jazzen aldrig kommer i fare.
Ellers er det Mette Juuls stemme, der er pladens og musikkens helt store attraktion. Juuls stemme er i en klasse for sig selv, og det fremhæves fint af hendes egen og Lasse Nilsson produktion, der placerer Juuls smukke, dragende stemme i et naturligt centrum i lydbilledet. Det er en sand fryd at lytte til Juuls sangforedrag, der er inddragende, ja nærmest fortrolig, i sin henvendelse tll lytteren. Og produktionen overflødiggør næsten at teksten er aftrykt på pladens indercover, selv om det er en prisværdig investering.
Hvis man ikke har lyttet til Mette Juuls før, så er Thank You & Other Stories absolut et godt sted at begynde, og det kan kun anbefales på det varmeste. Med dette album må Mette Juul nå ud til mange flere lyttere end hun nogensinde har haft. Den er endnu en landvinding i en i forvejen overbevisende musikalsk karriere. Så tøv ikke med at give Mette Juul en chance på din afspiller. Hermed anbefalet på det varmeste.
Mette Juul. Thank You & Other Stories. Produktion: Mette Juul og Lasse Nilsson. Nielento Records. Udkom den 4. april 2025.