Bag den pudsige albumtitel Endnu Uden RO Paa gemmer der sig en nøgle til albummets tekstunivers. Og den finder vi i den afsluttende sang “Europa”, hvor det hedder: “Snart savner vi bægeret/ Snar savner vi vin/ Snart vogter vi fåret/ Snart vogter vi svin// Snart dages det søstre/ Snart sortner det bror/ Snart basaeret på viden/ Snart på noget vi tror// Ednu uden ro på/ Europa// Snart sænkes parader/ Snart hæver vi barren/ Snart frie som fugle/ Snart fanget i snaren// Snart bygge de mure/ De snart river ned/ Snart fægtes i blinde/ Snart hævnes en fred// Ednu uden ro på/ Europa//”. En tekst med politiske undertoner, men nok så vigtigt – og det er nøglen – en tekst, der netop er båret af en vis uro (“uden ro på”), en sagte vaklen, en tøven, en tvivlen – i dette ords dybeste betydning
For med Fløjl og sangskriver Peter Hegård, som jeg flere gange har anbefalet her i bloggen, så vi ovre i et lag af musikken, hvor teksterne har stor betydning. Vi er ovre i en sangbar poesi. Hverdagspoesi, hvor tekstforfatteren sanser og iagttager virkeligheden omkring sig – lige fra det lokalt forankrede (som i sangen “Sommer”) til det store udsyn (i “Europa”). I min omtale af albummet 1981 kaldte jeg “metoden” for emotionel arkæologi og det vil jeg godt holde fast i. Peter Hegård sanser-føler sin omverden og det i en grad, at omgivelserne nu og da indpodes noget emotionelt, som f. eks. i sangen “Der løber en åre”, hvor det fx hedder: “Der løber en åre gennem livet/ Et blodigt spor af tvivl..”. Og så videre. Hegård er en nænsom digter, der forsigtigt og følsomt nærmer sig omverdenen og lader tvivlen råde. Heldigvis er alle teksterne prisværdigt trykt på LP’ens cover-bagside, så lyttere kan læse med, medens musikken spiller. Og det er et stort plus, når nu teksterne er så markante.
Musikalsk træder Fløjl videre i det spor, de har lagt med de foregående albums (dette er nummer fem). Det kan måske beskrives som en aflægger af den bølge, som en vis Bob Dylan satte i gang – eller skub i – i tresserne. Folk-orienteret, melodiøs, indierock-bevist, der skriver sig ind i et traditionsspor tilbage til Dylan og med danske pejlemærker i C V Jørgensen (og måske også Hans Vinding og Eik Skaløe?!) i en hjemlig sammenhæng. Men først og fremmest er Fløjl deres helt egne med en lokal forankring omkring Amager og med Hegårds særegne poesi.
Hermed anbefalet på det varmeste. Måske endnu en gaveide til den forestående højtid?
Fløjl. Endnu Uden Ro Paa. Produktion: Fløjl og Klaus Møller. Ameridana Music. Gateway Music. Udkom i juni måned.