Hvordan tåtr det til med public service i DR tv? Lad os først forsøge at indkredse, hvad public service er. Lex.dk – on-line-udgaven af Det store danske leksikon – forklarer begrebet sådan: “Public service, oplysende og ikke-kommerciel medievirksomhed, specielt inden for tv og radio, fx Danmarks Radio. Formålet er at sprede programmer til hele befolkningen af “alsidig, kulturel og oplysende art”, som det blev udtrykt allerede i den danske radiolov i 1926. Derfor skal virksomheden være uafhængig af direkte økonomiske og partipolitiske interesser.//i bl.a. Vesteuropa er underlagt offentlige myndigheder og finansieres gennem en særlig radio- og tv-afgift, licens. Her har det britiske BBC været model og inspirationskilde.”
Og sådan har det været fra starten på dansk tv i tresserne og frem til 1980’erne, hvor DR fik konkurrence fra TV 2 og så: “Monopolet blev i løbet af 1980’erne de fleste steder ophævet. Spørgsmålet for public service-stationerne blev nu, om man skulle konkurrere med de kommercielle radio- og tv-stationer på popularitet, eller om man skulle acceptere en nicheposition som ren public service-virksomhed. Det dilemma findes stadig hos fx BBC og DR. Public service-begrebet er dog også blevet fornyet, og i Storbritannien blev privat kommercielt tv tilladt allerede fra 1956 med visse public service-krav, og det offentlige Channel Four fra 1982 er reklamefinansieret med fulde public service-forpligtelser. Channel Four dannede model for TV 2/Danmark fra 1988.” (cit. efter Kaare Schmidts artikel i lex.dk).
Og vi husker nok, hvordan DR i årene efter TV 2s oprettelse var meget optaget af seertal. Hvert eneste program blev nøje målt og vejet i forhold til seertallene. Før TV 2 var DR helt anderledes orienteret mod programmer, der ikke nødvendigvis havde mange seere, men levede op til idealet om public service, men var af ‘alsidig, kulturel og oplysende art’. Jeg mindes min barndoms ‘skoletv’ og programmer om film (Bogart og forløberne), programmer om bøger, tv-teateret, transmissioner fra teatre og koncerter, Dr. Lieberkinds naturprogrammer for børn og barnlige sjæle og meget mere. I dag skal man lede længe efter sådanne programtyper på DR. Og selv om man accepterer præmissen om, at DR er fanget i et dilemma – mellem public service og kommerciel tv, så er det svært ikke at se, at DR på mange måder slet ikke lever op til public service-idealerne. Faktisk får man det indtryk, at DR er blevet smittet af den bacille, som TV 2 importerede til den danske medieverden: At alt helst skal være på fællesnævneren underholdning (fordi underholdning sælger). Uanset hvad man viser, så skal det underholde seerne. Jeg mindes en tidligere chef på TV 2 sporten, der frejdigt sagde, at al sport skulle være underholdning. Så enhver seriøs beskæftigelse med dette store kulturfænomen var på forhånd nedprioriteret. Og sådan blev det og er det på den anden kanal. Og også i stort omfang på DR.
Dilemmaet som DR blev fanget i skyldes – det er såre banalt – penge. Så længe DR – som andre offentlige virksomheder – kunne hvile på en fast årlig bevilling, var public service-idealismen intakt for det meste. Men med TV 2s ankomst og også før har borgerlige politikere været efter DR og har sørget for at minimere støtten til den offentlige institution. Og der er stadigvæk borgerlige politikere, der helst så DR nedlagt, så man kunne slippe for den generende, ikke-profit-genererende tanke, at radio og tv kunne bruges til andet end underholdning, fx oplysning.
Som den politiske situation er i Danmark må man nok erkende, at DR fortsat vil være fanget i det beskrevne dilemma og at konkurrencen fra det kommercielle medie-marked fortsat vil have en undergravende, underholdningsinficerede effekt på den gamle statsinstitution, der blev kaldt et monopol. Også fordi det beskrevne dilemma mellem kommercialisme og public service jo er det dilemman dansk politik udfoldes indenfor. Så vil jeg ønske mig tilbage til monopolets dage.
@Capac: Ja men hvis kun det var det der var galt med DR, nu skal du logge ind for at se DRs programmer selv om du betaler for at se det, hvad fanden har de gang i, nu må politikerne gribe ind og stoppe det, ellers må vi kræve at få vores lisens penge tilbage.
Ud over det så er DR i udstrakt grad blevet så Amerikaniseret så man skulle tro vi var blevet den 51 tyvende Amerikanske stat.
@Hugin: Ja, formelt betaler vi alle til DR via skatten. Licensen er borte. Og problemet med, at vi skal logge på for at få helt adgang til DRs sider, er nok, at vi i disse globale internettider
skal tage højde for folk udefra. Noget tilsvarende gælder andre tv- og radiostationer, fx svenske. Og at DR ikke bare skal konkurrere med TV 2, men i princippet med enhvert radio- og tv-station, som
vi kan nå via web, forstærker bare public-service-problemet. det næste bliver sikkert, at vi kun kan få det fulde udbytte af DR, hvis vi logger på med Mitid. Næ, DR er fanget i en på mange måder umulig situation, der tvinger dem til at ligne alle andre – ikke mindst TV 2, der til gengæld ligner de udenlandske kommercielle stationer mere og mere og fx drukner sig selv og os i reklamer. Selv på det område er DR også blevet smittet. I gamle dage var skjult reklame (en Tuborg- eller Coca Cola-flaske i et program eller alt for venlige omtaler af private virksomheder) tabu; i dag ser du det igen og igen og ikke en eneste fanden råber op. Vi indoktrineres oven i købet i liberalismens herligheder via programmer som Løvens hule – juniorudgaven, hvor børn lærer, at vejen til lykke er at have sin egen virksomhed, så man kan udbytte sine medmennsker og leve godt af det – medens jorden står i flammer… Men summa summarum er: Det kræver en stærk idealisme, hvis DR vil holde fast i public service for alvor. Vi får se om den nye chef kommer til at ændre noget ved det. Jeg tvivler…meget.
@Capac: Jamen jeg tror ikke du behøver at tvivle på de ændringer der er sket i DR den højredrejning begyndte med Erhard Jakobsen og det kommer også til at ske i fremtiden.
Det eneste der forhindre DR i at levere en fri og ordentlig public service er da vore politikere og DRs ledelse.
@Hugin: Ja, netop. Politiske rævekager og politisk udnævnt ledelse. Så skal det jo gå galt i det samfund, vi lever i.