Capac anbefaler: Lea Kampmann – Seinferð

Author:

Døden er en stor læremester, sagde et klogt hoved engang. Måske den bedste læremester af dem alle – i hvert fald en læremester, der får os til at reflektere over, hvad der er vigtigt i livet. Således også den unge færøsk-danske sangerinde og sangskriver Lea Kampmann, der mistede sin elskede mormor og dermed et af de stærke bånd, der knytter hende til Færøerne. Og denne skelsættende begivenhed satte gang i det projekt, der nu er afsluttet med albummet ‘Seinferð’, der betyder noget i retning af slow motion og angiver, at Lea Kampmanns lære af tabet af sin mormor går ud på at finde sit eget langsomme tempo i en hektisk tid; og i den sammenhæng finde tilbage til en slags oprindelighed – i form af sange på færøsk, hvor hun tidligere har foretrukket at udtrykke sig på engelsk.

At udtrykke sig på sit modersmål giver også god mening i den sammenhæng. Forskere mener at vide, at der uddør et sprog hver tiende dag og at halvdelen af verdens sprog vil være borte om 100 år Så det giver god mening at holde fast i sit modersmål (også dansk, der også er et truet, lille sprog i global sammenhæng..), når dødens alvor får en til at finde ned til det, der virkelig betyder noget.

Sammen med den kendte færøske musiker Teitur satte Lea Kampmann sig så for at skrive nogle sange, der reflektere den situation af udsathed og sårbarhed, som tabet afstedkom, men også den erkendelse, den førte med sig.

Og det er så resulteret i otte sange, der udgør det nye album. Der er tale om otte melodiøse sange i et et meget nedtonet og langsomt tempo, hvor fokus i allerhøjeste grad er på Lea Kampmanns fine, sprøde, feminine stemme, der bærer det hele, medens den overvejende akustiske musik væver sig sig som et fint slør omkring hendes sang og ord. Helt i overensstemmelse med albummet grunderfaring og -oplevelse har musikken på albummet en analog jordbundethed, der i lige så høj grad som teksternes overvejelser afspejler kunstnerens oplevelse af, hvad der er nødvendigt.

Som skrevet, så er teksterne på færøsk, men findes – i den digitale udgave – i engelsk oversættelse, så man kan supplere sine færøsk-kundskaber, hvis det er nødvendigt.

Samlet set er Seinferð et særdeles vellykket album, der lykkes med sine bestræbelser på at finde ned til ærlighed i forhold til oprindelse og grundfølelse. Et album, der på sæt og vis kan kaldes (kultur)politisk i den forstand, at den går op med vor tids forjaget- og overfladiskhed og slår et slag for personlig, national og kulturel selvstændighed Noget, der er vigtigt i vores tid. Hermed varmt anbefalet.

Lea Kampmann. Seinferð. Producer: Teitur. Stunt Records. Er udkommet

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *