Vejrudsigten – i klimakrisens tid…

Author:

Engang lærte man, at nyheder på tv altid var dårlige nyheder, forstået som nyheder, der fulgte indlærte kriterier for, hvad en nyhed var, fx konflikter (ex Israel / Hamas), katastrofer (ex oversvømmelserne i Europa). At nyheder med andre ord aldrig var “gode” nyheder. Men så var der altid en formildende afslutning, nemlig vejrudsigten. Og – med fare for en generalisering – så forholder det sig langt hen ad vejen stadigvæk sådan, at vejrudsigter skal være et muntert punktum for en tv-avis (læg mærke til, hvordan tv-avis-værterne kækt giver ordet til vejr-værten…). Der fokuseres på, at vi stadigvæk i september har “godt vejr” med sensommerlige temperaturer, der får danskere til vandet og ud i naturen. Og – selv om effekterne af klimaforandringerne bliver omtalt (som regel til sidst i programmet) – så er tendensen den samme: Vejrudsigten skal ikke ødelægge vores gode humør eller skabe en dårlig stemning. Det går jo nok alt sammen… synes tonen at være (og det er ikke kun i vejrudsigten…).

Men det gør det jo ikke. Klimaforandringerne er i fuld gang og vi får dagligt eksempler på, at konsekvenserne af den globale udledning af drivhusgasser er uoverskuelige, ja katastrofale. Måske ikke – endnu – så mærkbart i Danmark, men vi skal ikke langt væk (Tyskland, Polen, England…), før alvoren taler sit eget sprog. Derfor er det også på sin plads at nogen, fx Timme Bisgaard Munk i dagens udgave af Politiken, slår til lyd for, at vejrudsigter fremover må være langt mere realistiske i forhold til den situation, vi globalt befinder os i. Slut med den meteorologiske munterhed og goddag til den bitre virkelighed. Slut med den formildende glade nyhed om vejret i morgen, og velkommen til de klimatologiske tømmermænd, inden det går helt galt… (PS beklager, at linket ikke giver adgang til hele artiklen).

 

9 thoughts on “Vejrudsigten – i klimakrisens tid…”

  1. @Capac: Ja “demokratiet” længe leve forureneren betaler som i Randers, Harboøre Tange, Grindstedværket, og ikke at forglemme de stakkels Bønder som jo på ingen måder kan bebrejdes noget som helst, ikke engang forureningen af vores grundvand, fjorde eller have, og de får jo heller ikke støttet af nogen, ja det skulle da lige være de ubetydelige midler de får tildelt af staten “os alle” og EU “os alle”

    1. @Hugin: Det er vist efterhånden almen kundskab, at det industrialiserede, konventionelle landbrug har ansvar for forureningen af vores vand og vande – og at det ikke kan blive ved på den måde. Jeg tror, at det er et spørgsmål om tid før der sker et eller andet, måske på EU-plan, fordi problemet ikke kun begrænser sig til Danmark men gælder hele Europa. Vi får se.

  2. @Capac: Ja alle de nyheder om hvad der foregår i USA er da helt utrolige intet er for småt, men til gengæld hører in næsten intet om hvad der foregår i EU eller i vores nærområder.
    Amerikaniseringen og propagandaen er så tyk og fed fra DR så det er til at brække sig over, gad vide hvor mange agenter der er ansat i DR?

    1. @Hugin: Den vestlige presse – inkl. den danske – har altid været agenter for det bestående. Det påviste Frands Mortensen allerede i halvfjerdsernes begyndelse. Og man skal lede længe efter rigtig kritisk journalistik, der kommer bag om overfladen. Et godt eksempel er situationen i Gaza og Libanon. Hver dag kolporterer man ikke-verificerede oplysning (= “nyheder”) fra israelsk side. Eller balladen om skandalen i Moderaterne, hvor ingen journalist for alvor tør gå i kødet på Lars Løkke Rasmussen og de tilbageværende lederes af partiet. Blot som eksempler. Vi må selv – som almindelige borgere i dette lille land – drage vores konklusioner med hensyn til, hvad der er ret og vrang. Sådan er det. Desværre.

      1. @Capac: Ja men det er jo også vanvittigt demokratisk, fornægt befolkningen sandheden så magten (pengene) kan beholdes.

        1. @Hugin: I et samfund, der forstår sig selv om demokratisk, må det være en selvfølge, at befolkningen får den optimale oplysning om, hvad der foregår – international såvel som nationalt. Men
          det kræver godt nok en helt anden tilgang til information end vi kender i dag.

          1. @Capac: Ja det stemmer jo sådan set med det man kan kalde et demokrati der ligner en by i Rusland, og her er vi jo også overvåget i hovedet og den anden ende, så der er da bestemt ligheder.

  3. Capac: Kan man forvente andet af et højredrejet statsmedie som DR.
    Til højre er der jo ingen klimakrise krigsforbrydelser eller andre overgreb, her er alt som i venstre moderaterne og socialdemokratiet her går det godt, her går det godt fru kammerherreinde

    1. @Hugin: Ja, ‘her går det godt’ og ‘vi er alle i samme båd’, da-da-dum. At det er løgn og latin er der ingen, der hænger sig i, for politikern stikker
      befolkningen blår i øjnene – fra Christiansborg over Bruxelles til Washington og tilbage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *