Efb – 100 år

Author:

Selv om jeg har boet i mere end fem årtier i Århus, så er byens fodboldklub, AGF, aldrig blevet min hjerteklub. Det har altid været min barndomsby Esbjergs Efb, Esbjerg forenenede Boldklubber. For jeg er fra den tid, hvor det var naturligt at have et nært forhold til sin hjembys klub og ikke, som det er almindeligt nu om stunder, adopterede hvilken som helst dansk eller udenlandsk klub.
Og jeg blev mindet om dette solidaritetsbetingede forhold i dag, fordi Efb fylder 100 år.
Og det har ikke været lutter lagkage for de blå og hvidstribede, siden de opstod gennem en fusion af E.B.98 og Esbjerg Amatør Klub; en alt andet end smertefri begyndelse. Og siden er det gået op og ned. De gyldne år var i tresserne, hvor Efb blev danske mestre hele fire gange og vandt en pokalfinale. I slutningen af det årti gled klubben ned til 2. division, og halvfjerdserne var en ørkenvandring med ophold i 3. division og en slidsom kamp tilbage i rækkerne for i 1976 at vinde den anden pokaltitel. Og det blev til både bronze, sølv og guld (1977).
Firserne var igen en bølgedal. Fra 1979 og frem til midten af firserne lykkedes det ikke at skabe et hold, der kunne matche de bedste i landet. Og det blev ikke bedre af, at man – som andre hold i professionaliseringens tid – havde svært ved at styre økonomien. Og fra 86 til 99 var klubben henvist til et liv i 1. division. Det bbev der først lavet om på da den kendte træner Viggo Jensen  kom til Esbjerg i 97 og fik styr på hold og organisationen omkring holdet. Det betød, at klubben ved indgangen til det nye årtusinde igen kunne indfri byens og fansenes forventninger om fine præstationer og medaljer.

De seneste år har været præget af nedtur, problemer med et delvis amerikansk ejerskab og en lang kamp for at genvinde fodfæstet. Det er nu sket, hvor lokale investorer har fået overtaget i klubben og denne er vendt tilbage til 1. division med løfter om at komme videre de kommende år. Og nu, hvor tingene så er faldet lidt på plads igen, fylder klubben så 100 år, hvilket selvfølgelig fejres i byen på bedste vis. Så nu drejer det sig bare om at se, hvordan det går i den nye sæson. Et lille nederlag til OB, der kom ned fra Superligaen, kunne godt tyde på, at det ikke ser så ringe ud endda.

Da fodbolden kom ind i mit liv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *