Krimianbefaling: Red Eye

Author:

Diverse sportsbegivenheder – fra europamesterskabet i fodbold for herrer over Tour de France til de olympiske lege i Paris (plus et hav af mindre begivenheder) – lægger denne sommer beslag på flowtv’ets sendeflader og ressourcer. Så det kniber med at finde noget seværdigt på restens af sendefladerne, hvor genudsendelserne florerer i skarp konkurrence ed mere eller mindre hjerndød underholdning og de sædvanlige miserable nyhedshistorier. Men så viste det sig, at en krimihungrende gammel mand kunne finde lidt nyt på DRs hjemmeside.

Det er længe siden, DR har diverteret sine seere med nyt fra krimifronten, så det er glædeligt, at der trods alt er noget, selv om det gemmes væk på DRs streaming-hjemmeside. Men lad nu denne side af sagen ligge.

Men i de forgangne dage har jeg fornøjet mig med krimi-thriller-serien Red Eye, der ligger i hele første sæsons seks afsnit på DR. Og den er værd at se, fordi den er endnu et bevis på, at de ferme briter langt fra er løbet tør for emner eller kreativitet, når det gælder krimiserier.

Serien minder mest af alt om den her i bloggen roste serie Vigil om to kriminalkvinder, der løser krimigåder i u-både og på hemmelige militærforlægninger. Hvor den skotske Vigil begynder på en u-båd tager handlingen i Red Eye sin begyndelse i fly på vej fra London til Beijing. Optakten og plottet er, at en engelsk læge – Dr. Matthew Nolan (Richard Armitage ) – er returneret til London efter at have været involveret i en bilulykke efter en fest. Nolan kommer tilbage til lufthavnen i London, såret af blandt andet et stik i siden, og bliver arresteret og sendt retur til Bejing, anklaget for at have myrdet en ung kinesisk kvinde, der findes i Nolans forulykkede bil. Sammen med Nolan tvinges fire kolleger til at returnere, fordi de angiveligt skal fungere som vidner til det, der sket derude.

Og historien om Nolans returnering til Bejing bliver afsættet for en yderst kompliceret historie, der involverer magtkampe i britisk politi, efterretningsvæsen og politik, atomkraftpolitik på globalt plan, amerikansk efterretningsvæsens uvæsen og personlige relationer og forhistorier. Det sidste, fordi Nolan får følge af den kinesisk fødte kriminalassistent DC Hana Li (Jing Lusi), der udpeges til at følge Nolan. Og transporten følges fra britisk jord af den højtstående politikvinde Madeine Delaney (Lesley Sharp) og hendes hold af eksperter og bag dem – den britiske efterretnignstjeneste (MI5 og 6) og det politiske system.

I det første afsnit præsenteres det komplekse plot, så stort set alle facetter berøres – og det er næsten for meget, da det peger i alskens mulige retninger. Men i de efterfølgende afsnit udfoldes alle plottets sider stille og roligt og overbevisende. Og uden af afsløre for meget, så viser det sig, at historien dybest set handler om, hvordan almindelige borgere kan blive udnyttet af magthaverne til at være brikker i et intrikat politisk spil af globale dimensioner.

Historien fortælles ganske overbevisende og imponerende, ganske som man kan forvente af en god britisk krimi. Skuespillet er lydefrit, selv om hovedpersonen Nolan er blevet kritiseret lidt af nogle anmeldere. Og instruktion og fotografi sidder lige i skabet og passser til det efterhånde ganske høje niveau, den slags krimier har fået. Så hvis man er kørt sur i Tour de France, fodbold, Wimbledon osv., så er der mulighed for at finde adspredelse på DRs hjemmeside. Hermed anbefalet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *