Verden er af lave, sagde min far nu og da. Og tilføjede så: Og det har den altid været. Jeg kom i tanker om min savnede fars ord, da jeg satte Denni Ians album Salt King på pladeafspilleren. For Ians tekster drejer sig i høj grad om, hvordan verden af i dag er af lave. Kloden, der lider under menneskehedens uhæmmede, grænseløse og hensynsløse udnyttelse og udbytning af dens ressourcer. Og menneskeligt, subjektivt, individuelt om vor tids ungdoms udsathed og noksom bekendte sårbarhed, der genererer overskrifter i medierne og er på den politiske dagsorden. Og på den led er Denni Ian i pagt med sin tid og korresponderer med andre nye sanger-sangskrivere, der i disse år udsender musik. Og heldigvis er alle Ians tekster aftryk på et stort tekstark inde i coveret, så man kan fordybe sig i de inderlige og uadrettede tekster. Det vil jeg dog undlade i denne lille omtale.
Musikalsk repræsenterer Denni Ian en særlig blanding af traditionsforankret folk(e)-sanger-sangskriver-kunst – med en Leonard Cohen som et naturligt pejlemærke (selv om lighedspunkterne indskrænker sig til den alvorlige tone, den poetiske ekspressionisme og den udpræget akustiske musiceren). Og så er musikken også farvet af post-punkens dyrkelse af melankolien, mørket og tristessen.
Desværre fremgår det ikke af coverinformationerne, hvem der yder solisten fin musikalsk støtte. Man skal have fat i PR-materialet for at få navn på de medvirkende: Denni Ian – vocals, acoustic & electric guitar, bass, synthesizer, violin, piano, harmonica, flute, accordion, percussion, wurlitzer.
Oliver Lyngkilde – piano, organ, electric guitar ( 1+2+6), Mau Lindow – vocals, backing vocals (1+2+6+7+9) Christian Johansen – drums, electric guiar, synthesizer, backing vocals (1+2+3+4+6+7+9+10). Men givet er det, at vi har at gøre med ialt ti fine sange med Denni Ian i forgrunden som den foredragende sangfortolker, iscenesat i et musikalsk miljø, hvor et akustisk udtryk med forkærlighed for den akustiske guitar, sprøde, diskrete trommer og en fin feminin vokal, der yder et smukt kontrakpunktisk modspil til Ians alvorlige mandsstemme. Arrangementerne er meget homogene og – i bedste forstand – ensartede i deres udtryk. Ti sange, der alle og hver især har en umiddelbart appel til den lytter, der sætter pris på musik i den melankolske ende af folk-post-punk-genrerne. Det er et album, der fortjener at finde mange lyttere med smag for poetisk alvor og iørefaldende folk(e)sange. Hermed varmt anbefalet på en kølig decemberdag.
Denni Ian. Salt King. Produktion: Christian Johansen og Denni Ian. Celebration Records. Er udkommet.
Capac: “Verden er af lave” ja det har du så sandelig ret i Tirsdag annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at regeringen har indgået en aftale med det amerikanske militær om, at USA kan etablere militære baser i Danmark.
Baserne vil være uden for dansk demokratisk kontrol. Det betyder blandt andet, at man ikke kan retsforfølge amerikanske soldater for lovovertrædelser begået i Danmark. Den slags aftaler har skabt store skandaler i andre lande. I Japan har amerikanske soldater således begået 600 tilfælde af mord, røveri og voldtægt, ifølge de lokale myndigheder.
Aftalen om baserne er “uopsigelig i ti år” og giver amerikansk militær eksklusiv adgang til udvalgte steder i Danmark, hvor danske myndigheder vil være forment adgang.
Beslutningen, der afgiver dansk suverænitet til en fremmed stat, er taget uden nogen form for debat med Folketinget eller befolkningen. Det er et angreb på demokratiet og dansk suverænitet – nærmest et kup, forberedt bag lukkede døre.
Alle erfaringer viser, at USA og amerikansk militær ikke bekymrer sig om at overholde dansk lovgivning eller den danske Grundlov. Det har vi blandt andet set i skandaler om hemmelige atomvåben i Grønland og aflytning af danske statsborgere.
USA gør, hvad der passer dem, og lige nu passer det USA at militarisere hele Norden som led i et opgør – og en mulig krig – med Rusland. USA har også baser – eller ret til at etablere dem – i Norge, Sverige og Finland.
Det kan få voldsomme konsekvenser for os og hele regionen. Amerikanske baser, våben og soldater gør ikke Danmark mere sikkert. Tværtimod øger det risikoen for, at vi bliver trukket ind i nye blodige krige – muligvis også på dansk jord.
USA er det land, der har startet suverænt flest krige og har flest menneskeliv på samvittigheden i de sidste mange årtier, blandt gennem en række veldokumenterede krigsforbrydelser.
USA, der i øjeblikket føler sig truet – ikke mindst fra Kinas voksende økonomi. Derfor ønsker man at opruste og udbrede det amerikanske imperium. Set fra Washington er Danmark en del af det imperium.
Vi ved allerede nu, at Mette Frederiksen og hendes efterfølgere ikke kommer til at stille amerikanerne til ansvar for deres brug af baserne. Sådan fungerer dansk udenrigspolitik ikke. Det ville være decideret uhøfligt over for de amerikanske gæster.
Hvordan kan en regering afgive magt til Amerikanerne uden vi/befolkningen bliver spurgt, det er en skandale/et kup det skulle jo medføre en øjeblikkeligt afskedigelse af disse mennesker, og uden adgang til fremover at deltage i et valg.
@Hugin: Ja, det er intet mindre end en skandale, skabt af inkompetente danske politikere, der ligger fladt på maven for Big Brother America. Og holder den aftale overhovedet i forhold til dansk lovgivning, grundloven og EU-lovene!? Jeg er sikker på, at jurister med det rette blik vil kunne finde adskillige ankepunkter. Noget andet er, at det er håbløst – både set fra en nationalt-borgerligt-demokratisk synspunkt og fra et Europæisk perspektiv. Vi skal ikke være mere afhængige af amerikanerne i en tid, hvor USA mister sin status som verdens førende supermagt, både militært og økonomisk. Et samfund, der har tabt langt de fleste af de krige, de har været involveret i siden 2. Verdenskrig. Tværtimod er tiden inde til, at Danmark og resten af Europa finder sin egen rolle på verdenskortet – i fredelig sameksistens med sine naboer i øst og vest. Men indtil videre spiller USA stadigvæk rollen som sheriffen, der ordner alle ærterne – men bare skyder sig selv i foden, gang på gang.