FNs klimapanel har barslet med en ny stor rapport om klimaet. Og i DR-nyhederne forsøger man at anlægge en positiv vinkel på nyheden. Og man fremhæver, hvad der betegnes som “et par gode nyheder”. For det første, at det stadigvæk er muligt at holde temperaturstigningen på kloden på 1,5 grader i år 2100 og dermed undgå de værste følger af temperaturstigningen. Dernæst at der er råd til at gøre noget ved det. Der er !tilstrækkelig global kapital” til at løse det problem.
Men næppe er de gode nyheder fremhævet før de skydes ned igen. For muligheden realiseres ikke: Vi – menneskene på denne jord – sørger ikke for at holde temperaturen på et tilstrækkeligt lavt niveau. Tværtimod tyder alt på, at det går i den helt gale retning. Vi har på ingen måde stoppet CO2-udledningen og der bruges mere fossilt brændsel end nogensinde før. Og aldrig har der været så meget CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren som nu. De gode nyheder er altså rigtig dårlige nyheder. Og herfra går det kun ned ad bakke.
Og rapporten er ikke hvilken som helst rapport. Den er forfattet af de førende forskere på området og bygger på og sammenfatter de seneste otte års forskning. Og når DRs journalist skriver, at de mange tusind sider skal koges ned til en kort letlæselig tekst, som politikere kan bruge som udgangspunkt for deres politik, kan man ikke undgå at tænke, at de burde tvinges til at læse hele rapporten, så de kan få alle detaljerne med, inden de laver politik.
Horisonten for handling er 2030. Der er altså sølle syv år til at sadle om, nedbringe drivhusgasudledningen radikalt og i det hele taget transformere vort liv i en mere, såkaldt bæredygtig retning. Men baseret på erfaringerne fra de seneste otte år, så ser det jo ganske sort ud.
Vi har allerede fået en forsmag på, hvad der er i vente. Oversvømmelser, brande, tørke, fødevaremangel, voldsommes storme, ændringer af de økologiske kredsløb osv. Og det er endda på en begrænset stigning på 1.1 grader. Hvordan kommer det så ikke til at se ud, når temperaturen gennemsnitligt når op på fx 3 grader, sådan som man forudsiger det vil ske, hvis ikke altså politiken ændrer sig radikalt…? Og en forsker siger meget rammen “Det er langt nemmere at sælge en krig i Ukraine, end at sælge fortællingen om at verden er et dårligere sted om 20 år”. Ja, og den sammenligning er måske i virkeligheden meget mere end en analogi. Måske er det vitterligt sådan vesterlandske politikere bruger konflikten i Ukraine – som det, der skal bortlede vores opmærksomhed fra de virkelige problemer, som politikerne helst ikke vil gøre noget ved, når det kommer til stykket!?
Capac: ja jeg ved udmærket at i det nuværende Danmark sygeområdet ikke hører ind under FN, men problemer er der trods alt, således får folk med en sygeforsikring meget tidligere adgang til behandling end mennesker uden, eller brugerbetaling af bagvejen, og jeg har ikke hørt protester fra nogen Socialdemokrat ej heller fru Frederiksen.
@Hugin: Det bør ikke undre nogen. Har Socialdemokratiet på noget tidspunkt taget krisen i sundhedssektoren (mangel på læger, sygeplejersker osv., overbelægninger, ventelister osv.) alvorligt!? Nej, det er ikke været andet end snik-snak. Og de har heller ikke fra starten af virkelig bekæmpet privatisering af sundhedssektoren. Tænk bare på de private hospitaler og de private sundhedsforsikringer for dem, der har råd eller er i et job, hvor det er en del af joblønnen? Som almindelig lønmodtager (eller som vi sagde i gamle dage: arbejder) kan man ikke sætte sin lid til Socialdemokratiet. Derfor er partiet også raslet ned i tilslutning de seneste mange årtier og ikke mindst under Frederiksen. Vi kan kun håbe på, at SVM-regeringen tager livet af det gamle såkaldte arbejderparti, der altid har været et revisionistisk parti.
Capac: Nu hører vi så her til morgen at fru Frederiksen altså sosserne har ladet indføre Amerikanske tilstande med brugerbetaling på sygeområdet hurra huraa hvor det går, som den nyeste Amerikanske stat indfører vi vel snart også en ny nationalmelodi.
Capac: Ja desværre sørgeligt men sandt, hvis de politikerne havde lige så travlt med at bekæmpe klimakrisen som de har med at bekæmpe Russerne, var det måske muligt at afværge de værste konsekvenser af klimakrisen, på sin vis misunder jeg Franskmændene de protesterer i det mindste hvis de er uenige med deres regering, her Lidenlund sker der overhovedet intet.