Det er oppe i tiden, at man skal/bør være frivillig. Jeg er også frivillig. For eksempel sidder jeg i bestyrelsen for den lille bitte ejerforening, familien bor i. Og jeg er formand – mere præcist: ejerrepræsentant – i en tilsvarende lille viceværtordning i lokalområdet. Begge dele lægger beslag på meget af min tid, men – og det er vigtigt at tilføje – jeg modtager ikke betaling for at udføre disse to opgaver. Jeg får dog et mindre vederlag til dækning af internet, mobiltelefon, porto og lignende. Og så blev jeg også i går udstyret med endnu et frivilligt arbejde: Jeg skal være valgtilforordnet ved det kommende folketingsvalg. Det vil sige: Være en af dem, der sørger for, at vælgerne får udleveret stemmesedler, får lagt dem i stemmeboksen og så videre. Igen et ulønnet job, der varer hele dagen, og et lille vederlag for ulejligheden. Godt så.
Jeg synes det er helt fint med frivillige. Hvor ville vi være henne i vores mange lokalforeninger – for eksempel sportsforeninger – hvis ikke frivillige havde lagt mange, ulønnede timer i dem?! Men jeg er indædt modstander af den tendens, der er i tiden, hvor frivillige skal påtage sig jobs, der tidligere var lønnede jobs. Det gælder fx inden for hele velfærdsområdet. Seneste har man set politiske udmeldinger om, at familier selv skal tage vare på deres ældre medlemmer, når de blev syge. Fordi politikerne ikke har formået at løse det problem, det er, at finde finansiering af velfærden (jvf. hele debatten om sygeplejerskerne).
Og så er der den krølle på problemet, at vi i disse år oplever en manglende tilslutning til det frivillige arbejde. Sportsklubber melder ud, at det er svært at få nogen til at komme og gøre det nødvendige arbejde – ulønnet. Og så må man også spørge: Skal nogle tidligere frivillige jobs erstattes af lønnet arbejde? Er det for eksempel rimeligt – et eksempel fra virkeligheden – at nogle arbejder mange timer som frivillige i en badmintonhal, når en træner sammesteds får 600000 kr. om året for at udføre sit job? Her synes jeg, det vil være på sin plads, at se på, hvordan man bruger lønkronerne.
Nej, frivilligt arbejde skal ikke være arbejde, der har været eller burde være lønnet arbejde. Jeg kunne for eksempel ikke drømme om (som tidligere underviser) at være ulønnet lektiehjælper på en lokal skole eller et bibliotek, fordi forældrene og skolen ikke udfører deres opgaver godt nok. Nok sagt.