Myndighederne med statsministeren og sundhedseksperterne i spidsen er – godt presset af den politiske opposition – begyndt at ‘åbne samfundet op’ igen, som det hedder med en ret så misvisende sprogbrug. For samfundet har ikke været ‘lukket ned’, der har ikke været tale om nogen ‘lockdown’ med et ofte brugt engelsk udtryk. Ganske vist har visse virksomheder været lukket som følge af smittebekæmpende tiltag, men store dele af virksomhederne har fungeret ret så upåvirket og de private og offentlige virksomheder, der har været mere eller mindre nedlukkede er ikke det samme som samfundet. Sprogbrugen er ikke tilfældig, sproget afslører, hvad der er på spil. Det er ikke samfundet, der åbnes op efter at være lukket ned. Det er især de privatkapitalistiske virksomheder, der har været lukket ned og ønskes åbnet op igen. Bag sprogbrugen ligger forestillingen om et bestemt samfundsmæssigt system.
Men coronaepidemien udfordrer netop det tankesæt, der ligger bag sprogbrugen. Hvad skal der ske efter coronaepidemien? Hvad skal der ske, hvis vi ikke skal tilbage til den ‘normalitet’, vi forlod? Hvad vil der ske, hvis vi ikke lærer af tiden med hyppig håndvask, fysisk afstand mellem mennesker osv.? Hvordan forhindrer vi, at coronaen vender tilbage – og måske i en mere fatal form end den, vi ser lige nu? Er vi overhovedet i stand til at lære af den lektion, som coronaen har givet os – og som sætter et stort spørgsmålstegn ved vores levevis i kapitalismens tidsalder?
Hør podcastet Epidemier former vores historie med Lone Frank og Jeanette Varberg.
@capac
Nej Sprogbrugen er meget langt fra tilfældig, hvorfor hedder det mon Arbejdsgiver, i stedet for arbejdskøber de betaler jo for din arbejdskraft og giver bestemt ikke noget væk, men det lyder da pænere så man kan få det indtryk at de flinke pengemænd giver noget væk.
Og hvorfor ældrebyrden, nej det er bestemt ikke tilfældigheder der bestemmer ordene.
Nu hedder de så influencer, er det ikke det vi førhen kaldte propagandister.
@Hugin: Netop Hugin. Sprogbrugen fortæller os noget om, hvordan tingene hænger sammen. I øvrigt en gammel sandhed.Vi taler om
at samfundet er nedlukket, men spørgsmålet er, om ikke den lille coronavirus snarere har åbnet samfundet op for vores øjne, så vi kan se, hvordan “normaliteten” er skruet sammen.
Måske kan det glæde dig midt i alt dette mismod at en af dine favoritter er på bane med nyt
https://www.imusic.dk/music/0711297525915/ron-sexsmith-2020-hermitage-lp
– men det ved du sikkert 🙂
@Helge: Jo, den gode Sexsmith følger jeg tæt og skal da også have det seneste opus. Det er godt, at coronatiden ikke
rammer kreativiteten.