Havregryn kan give kræft

Author:

Jeg var lige ved at få morgenkaffen ned i den gale hals, da jeg læste de seneste forskningsresultater fra videnskabens frontlinjer: Havregryn kan give kræft! Så er mine dage snart talte, for jeg har spist havregryn lige så længe, jeg kan huske. Og det er, som man vil vide, længe. Problemet med havregrynene skulle efter sigende være, at producenterne koger grynene for at fremkalde en nøddeagtig smag (som især er fremherskende i Solgryn). Nøddesmagen kommer fra karamellisering af stivelse i grynene – og det er den, der er skurken. For i karamellen er der noget acrylamid, der er – eller kan være – kræftfremkaldende. Nå, hvad nu? Tja, løbet er nok kørt for mit vedkommende, de mange tons taget i betragtning. Så jeg fortsætter med at spise, som jeg plejer. Dog ikke Solgryn (der er billigere og fuldt lige så gode alternativer). Og økologisk (selv om det i denne sammenhæng ikke gør nogen forskel). Og så skal det nok vise sig, at en anden forsker når frem til en anden konklusion inden længe…

10 thoughts on “Havregryn kan give kræft”

  1. Jeg er med pÃ¥ at dø med et smil og en enkelt havregrynskrumme hængende i mundvigen 🙂

    (i øvrigt: faktas er de bedste.)
    (hæ)

  2. @mb: Ja, alting med mÃ¥de. Og hvem siger, at afholdenhed er sundt!? Og sÃ¥ i øvrigt – min gamle kæphest – sÃ¥ tror jeg, at bekymringer (over hvad man spiser og drikker) er særdeles usunde! 😉

  3. Kaffe har nok altid været \’syndigt\’ i en eller anden forstand. MÃ¥ske skyldes det kaffens historie i europa med kaffehuse…
    Men i går kunne man læse at koffein har en beskyttende effekt mod demens, http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2008/04/03/062235.htm?rss=true og for ikke så længe siden blev det fremhævet som lige så sundt som grøn te pga. anti-oxidanter.

    Om noget er farligt har ofte noget med mængder at gøre. Salt f.eks., selv postevand i store mængder kan man dø af. I sommer var der en amerikansk marathonløber der døde efter at have drukket for meget vand, det var vist mineralbalancen der tog skade.

    Vi er jo genetisk forskellige og skal dø af et eller andet, og har sikkert forskellige potentialer for hvad der er usundest for den enkelte. Da vi som regel ikke ved hvad, mÃ¥ man holde sig til at være alsidig. Øl den ene dag, vin næste o.s.v. 🙂

  4. @mb: Jo, kaffe er ogsÃ¥ ‘et problem’. I øvrigt et udmærket eksempel pÃ¥ et produkt, der bÃ¥de er blevet udskreget som farligt og det modsatte. I videnskaben kan man Ã¥benbart ikke rumme begge dele – det farlige og det gode – pÃ¥ samme tid. Altid.

  5. Meget er relativt.
    Cornflakes er 40 gange værre. Brød er værre. Chips er 100 gange værre.
    Acrylamid opstår ved opvarmning, og mange kornprodukter opvarmes meget mere end havregryn.
    Havregryn er det ‘mindst skadelige’, der er styr pÃ¥ det, sÃ¥ bare guf løs.
    Kaffe har også problemet.
    Se links i bunden af artiklen: http://politiken.dk/tjek/dagligliv/mad/article490573.ece

  6. @Bente: Forskningsresultater af den slags er sjældent éntydige (hvis de ellers er gjort godt nok…). Men, nÃ¥r først en journalist fÃ¥r fingre i det og skal gøre det forstÃ¥eligt for almindelige mennesker, kan der ske ting og sager. Igen og igen ser vi, at der drages konklusioner, som materialet ikke kan bære.

  7. Tja, pÃ¥ P1 sagde de sÃ¥mænd ogsÃ¥ i morges, at trods dette forskningsresultat er havregrynene stadig det sundeste morgenmadsprodukt. Det skurrer godt nok i mine ører, at noget, der (mÃ¥ske) er kræftfremkaldende, er sundt!?! Men som du ogsÃ¥ skriver … mÃ¥ske kommer en anden forsker pÃ¥ banen ;o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *