Som bekendt er downloading af musik – legalt såvel som illegalt – et udbredt fænomen. Men hvordan forholder de udøvende musikere sig til det? Sydsvenskan har lavet en lille tankevækkende undersøgelse. Bladet har kontaktet 100 svenske musikere. Fire ud af ti musikerne – eller 40% – mener, at fildeling bør være lovligt! En musiker med international karriere citeres for at sige, at “Hver gang der er kommet et nyt musikformat, så er musikindustrien kørt i grøften. Sådan har det været siden 30’erne og til dags dato. Dette er den største grøft, vi er kørt i”.
Undersøgelsen er interessant ved at pege på en generationsforskel, der måske også fortæller noget om, hvordan det vil se ud i fremtiden. Det er især kunstnere med en karriere, der er begyndt i sidste del af forrige århundrede, der har mærket nedgangen i indtægter fra pladesalget. Yngre kunstnere derimod opfatter fildelingen som en hjælp til deres karriere. En populær ung kunstner siger: “Nu er fildeling positivt og godt rent pr-mæssigt. Hvis populariteten vokser, så kan det blive negativt”. Men skillelinjen går ikke mellem den ældre og den yngre generation. Der er modstandere og tilhængere på begge sider. Det afgørende spørgsmål synes at være, om fildelingen skal være gratis eller ikke. Blandt andet spiller Open Source-filosofien ind. Her tænker man, at skaberen af et program skal have betaling for sit arbejde – men herefter skal produktet frit sættes i omløb. Overføres tanken på musikken, så betyder det, at musikernes copyright er truet.. Og dermed også indspilningen af musik i et pladestudiet. Et perspektiv kunne være, at musikere i fremtiden nøjedes med live-indspilninger, som det fik betalt for én gang, hvorefter live-optagelserne blev sendt i cirkulation. Utopi?
I øvrigt viser undersøgelsen, at 59% af de adspurgte musikere – uanset, hvad de ellers mener om problemstillingen – har fildelt ophavsretsbeskyttet musik…