Det foregående indlæg minder mig om, at jeg så en udsendelse om HitHouse-perioden forleden dag. Og undervejs fik vi historien – eller i hvert fald lidt af den – om dengang, hvor det pludselig blev moderne (eller rettere: profitabelt for pladeselskaberne) at få danske pigtrådsgrupper til at indspille gamle danske sange.
Det var Keld Heick & Donkeys, der startede dillen. Æslerne var blevet dannet i 1962 og var inspireret af først The Shadows og siden af The Beatles. I 1965 vandt de et af de mange popkonkurrencer, DM i Popmusik, i K.B. Hallen med en version af Beatles’ Eight Days A Week. Gevinsten var en pladekontrakt med Sonet, hvor de indspillede et par engelsksprogede singler, som var skrevet af Keld Heick (hvilket var ret usædvanligt i perioden, fordi de fleste pigtrådsbands holdt sig til covernumre). året efter forlod Donkeys Sonet og fik af deres nye pladeselskab til opgave at indspille “Ved landsbyens gadekær”.
Selv om sangen stod for alt, hvad den oprørske ungdom opponerede imod – forældrenes småborgerlige idyl – så blev den et kæmpehit, og pladeselskaberne så en økonomiske interesse i at få de andre pigtrådsorkestre til at følge trop. I omtalte udsendelse ser man således Lasse Helner blive pinlig berørt ved konfrontationen med The Baronets forsøg udi den danske sangskat. En dansk-retro-bølge var sat i gang. Og jorden var gødet for fænomenet Dansktop-musik.
Også det førende danske orkester The Defenders måtte kaste sig ud i det danske med “Jeg har aldrig fået noget ” og “Der er lys i lygten” osv. Min mor købte en af Defenders danske singler, hvilket siger noget om populariteten…
Allerede dengang syntes jeg, at Ved landsbyens gadekær var for meget. Den markerede også skillelinjen mellem dem, der var “de pæne”, og dem, der var “de grimme” inden for pop- og beatmusikken. De pæne var Cliff Richard, The Shadows og lignende bands. De “grimme”, The Beatles med deres lange hår og ikke mindst The Rolling Stones, Pretty Things osv.
Jeg har spurgt på biblioteket. Og her er svaret:
“Melodi: Bror Karlsson – Tekst: A. Arffmann
Det er ikke en gammel revyvise, den er ikke nævnt i Emil Marott: Dansk revy. Bind 3. 1991.
Det kan ikke udelukkes, at Hilda Heick har sunget sangen i forbindelse med hendes medvirken i Nykøbing Falster revyen, men intet sikkert vides.
Sangen blev lanceret i 1966 og spilles (som det sikkert vides) stadig i radioen. Den er fx medtaget pÃ¥ opsamlings-cd’en “Dansktop gennem 40 Ã¥r” fra 2008.”
@Ivan: Måske man kan finde svar på biblioteket?
sangen er skrevet af bror karlsson / a.arffmann og har været brugt i en dansk revy i 1930 / 1940 men hvem var det med ?????har selv søgt i 14 dage HJÆLP
alle søgninger ender hos keld heick.
@lars: Så vidt jeg ved, er sangen skrevet af svenskeren Bror Karlsson (tekst/musik) og ikke indspillet på dansk før.
hvem sang første gang Ved Landsbyensgadekær i Danmark ( før Keld Heik )