I skrivende stund ser det ud til at Storbritannien forlader EU. Mere end 50 % (51,8) ønsker, at det store britiske rige træder ud af EU. Og aktiemarkederne og bankerne reagerer allerede som ‘hysteriske kællinger’. Pundet rasler ned, aktierne ligeså. Og medierne løber med på hysteriet som hovedløse høns.
Men bundlinjen er nok, at britterne i løbet af de næste måneder vil få lavet en særaftale, der sikrer, at livet går videre i og uden for EU. For selv om Storbritannien er ude, så vil de på en eller anden måde alligevel være inde. For det er svært at forestille sig et europæisk fælleskab uden britterne. Lige som vi ikke kan tænke det uden tyskerne eller franskmændene.
Og sandheden er jo nok, at briternes handling lige så godt kunne have været tyskernes, franskmændenens eller – danskernes. For det er ikke kun i Storbritannien, at der er en stor utilfredshed med EU og udviklingen i EU. Danskerne har fx altid – ved hver eneste afstemning, vi har haft – været halvhjertede. Og det er vi fortsat.
Derfor er det spændende ikke, hvordan britterne vil klare sig udenfor, men om britternes brexit vil sende forandrende chokbølger gennem EU-bureaukratiet og det politiske establishment og fremkalde nødvendige, dybtgående reformer, der vil gøre EU mere demokratisk og styrke fællesskabet i stedet for at pleje en lille elites interesser.
The Clash – Should I stay or should I go now from Maculated Mystique on Vimeo.