Henrik har skrevet et længere indlæg i forlængelse af mine om problemet “aktivering”. Jeg vil godt hive det frem i lyset, så I alle kan læse det og græmmes over elendigheden på det område. Her er det:
“Hej Capac
Håber det er i orden at jeg blander mig lidt i din afdækning af aktiveringssystemet besynderligheder med lidt egne erfaringer. Håber du forsætter med at skrive indlæg om det emnet, da det er en virkelig vigtig og det bliver stort set ikke dækket af de store medier.
Jeg var sidste år til et sådan aktiveringsforløb, hvis eneste formål var at få mig ind i et løntilskudjob i det offentlige. Det var ikke ikke andet på programmet. Jeg finder mig så et job. Et 3. mdr. vikariat indenfor mit fag og jeg er jo superglad. Melder så fra på AF. Og modtager så 2 dage efter et brev fra min A-kasse som siger, at de er blevet pålagt af AF at ungersøge om jeg står til rådighed for arbejdsmarkedet og indtil den afklaring er overstået vil de dagpenge, som A-kasse skylder mig ikke blive ubetalt.
Altså man melder fra på AF fordi man har fået job og bliver så underlagt en undersøgelse om, om du står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det virket så ekstremt absurd. Og når du starter et nyt job har du jo altid lidt ekstra udgifter ( F.eks. i mit tilfældet et dyrt togkort) og så skal du starte med at være nervøs over om du kan få det til at hænge sammen. Ligesom det grundlæggende ikke er sjovt at være anklaget for, at ville snyde systemet.
Det var også som i dit tilfælde, en aktiveringspædagog hos en privat aktør, som havde sat den undersøgelse i gang. Og han viste i den grad, at jeg kendte reglerne ( Som bl.a siger at du ikke må afbryde en aktiveringforløb mm. du har en ansættelseskontrakt på et job på fuld tid i mindst 5 uger). Det blev så afklaret efter en 8-10 dage, men min erfaring med det system fortæller mig jo, at ting kan gå galt eller ting kan tage meget lang tid. Så det tog jo en del af arbejdsglæde den første uge og flytte energi over på noget, som mildt sagt er fuldstændig ufrugtbart.
Og man kan jo mildt sagt sige hvorfor ?.
Jeg har et hav af super dårlige erfaringer med de private aktører. Skal nok spare dig for dem alle. Men min konklusion er at det eneste gavnlige effekt, som den del af aktiverings-cirkuset har haft er, at nogen af de, skal vi sige, lidt mindre talentfulde repræsentanter fra den kreative klasse ( jeg har f.eks. været underlagt en kandidat i retorik, en præst og en skuespiller på disse kursuser og vejlednings forløb), har fået sig et fast job i det system. På mig virker det ikke som om at der kræves særlige mange relevante kompetencer ( F.eks lovkendskab eller kendskab til arbejdsmarkedet) for at få ansættelse i det system og du får jo en en del magt over folks liv. Og du kan få udlevet de ideer om tillidsøvelser, kropsprogsøvelser mv. Overfor et publikum som er pisket til at tage dig alvorligt.
PS: Har PT taget mig en ufaglært lorte-job, på trods af, at jeg har en videregående uddannelse. Dette udelukkende for at slippe for det system. Og jeg vil da tro at det er det, som er meningen med systemet.”
Læs også min kommentar i kommertarfeltet
Som Henrik er inde på, så behandler de store medier alt for sjældent de lediges situation og problemer. Derfor en opfordring til jer derude: Skriv om jeres oplevelser med systemet – her eller i jeres egen blog. Der er behov for at få skabt opmærksomhed omkring dette bureaukratiske galimatias!
Henriks blog finder du her.