I PR-materialet til pladen her med projektet Greenhouse, kan jeg læse at projektnavnet – Greenhouse (der jo betyder driv- og væksthus) – sigter til, at musikken på pladen er vokset langsomt frem og modnet som gode tomater i en drivhus. Og der er da også noget modent over den musik, man møder på pladen. Ikke kun i den netop beskrevne betydning af modnet, men også i den forstand, at den emmer langt væk af en musiksmag, der har nogle år på bagen, så at sige.
“Angel in disguise” hedder den indledende skæring, og den sender straks denne lytter tilbage ad associationskæderne til hæderkronede bands som Steely Dan, Doobie Brothers, Chicago, Loggins and Messina, Seals and Crofts m.fl. der i halvfjerdserne fyldte FM-båndet over there med melodiøs rock, der var velsignet med gode popsange, garneret med smækre vokaler, blæserstykker og smagsfulde arrangementer, der ofte gjorde brug af symfoniske orkestre eller dele af samme. Det er helt tydeligt af sangskriver Morten Wedendahl må have haft øret inde i FM-radioen dengang og have ‘taget skade’ på sin musikalske følsomhed. For The Long Way Home står i tydelig gæld til netop den form for rock. Og helt ind i Frank Hemmingsens tekstunivers kan vi følge den følsomme voksenrock fra halvfjerdserne i dens temaer omkring voksenlivets erfaringer med at håndtere parforholdets op- og nedture osv.
Det er plade, der oser langt væk af, at man har taget sig god tid med musikken og har kælet for detaljerne. Og Wedendahl og Hemmingsen, der selv trakterer hhv. piano, andre keyboards, bas og sang – og sang, få får Greenhouse solid hjlælp af kompetente kræfter som: Troels Skovgaard (guitar), Jon Bruland (bas), Niels Ratzer (trommer), Thomas Edinger (saxophone), Rune Harder Olesen (slagtøj), Mikala Bosetti (backing vocals) og Julie Steincke, der synger duet på “All in One”. Sammen skaber de et rigt og mættet lydbillede, der på smukkeste vis bærer de endog meget iørefaldende popsange. Som hos inspirationskilderne har Greenhouse skabt en plade, der genererer glæde og lyst til at synge og danse med. Det er good time music, og det er måske lige netop den slags musik, der er brug for her i et gråt dansk efterår og en tid, hvor den finansielle krise stadigvæk ligger som en tung dyne over det hele…
Der er ikke grund til at fremhæve et enkelt nummer på bekostning af andre. “Angel in disguise” er valgt som singleudspil – og det er helt fint. Men i mine ører kunne alle tolv numre fortjene at blive udsendt på singler, for de har alle til hobe inciterende og forførende popkraft. Og netop homogeniteten af sangene gør, at albummet fremstår som en afrundet helhed – sådan som det engang var idealet for en rockplade.
Nok er inspirationen føl- og hørbar, men Greenhouse håndterer traditionalismen med stor personlig smagfuldhed og med stor overbevisning. Drivhuseffekten burde være, at ikke kun gamle ører som mine, men også mange unge, ubrugte burde tage denne plade til sig. For den fortjener at blive spillet rigtig meget…
Hermed anbefalet. Lidt af musikken kan man lytte til på Greenhouses hjemmeside.
Greenhouse. The Long Way Home. Produceret af Greenhouse og Troels Skovgaard. Gateway Music. Udkom i går.