Den tidligere arbejdsminister for Socialdemokratiet, Jytte Andersen, har fået en lys idé. I følge DR-nyhederne skal det være slut med at sende offentligt ansatte på pension, når de senest fylder 70. Hun citeres for følgende: “I det hele taget skal der gøres op med regler, traditioner og aftaler, når det gælder ældre lønmodtagere på arbejdsmarkedet”. Det skal tilføjes, at Jytte er medlem af Claus Hjort Frederiksens “seniortænketank”, så hendes ord har en vis vægt i debatten. Hun hæfter sig ved, at undersøgelser viser, at mange pensionerede borgere fortsætter med at arbejde (inden for de rammer, loven tillader formodentligt – eller sort), og at det er udtryk for “at folk gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet”. Nu kunne der jo være andre grunde: fx, at lavtlønnede har behov for at supplere en udhulet folkepension for at få hverdagen til at køre lidt nemmere.
Som det tidligere har været dokumenteret, så har virksomhederne – de offentlige såvel som de private – et problem med ældre medarbejdere. De ældre medarbejdere betragtes som et problem. Senest har ledighedsstatistikkerne afsløret det. De ældre medborgere over 50 år skal bruge dobbelt så langt tid som de unge for at finde et arbejde igen – hvis de da finder et…
Kan politikerne gøre noget ved denne diskrimination? Ja, selvfølgelig kan de det. De skal blot sætte handling på de smukke ord om det “grå guld”. Diskriminationen skal bekæmpes med lov i hånd, og fordommene stilles til skue i medierne. En farbar vej ville sikkert også være at rose og belønne de fremsynede virksomheder, der går i forvejen og ansætter voksne medarbejdere med (livs)erfaring, selvstændig tankevirksomhed og andre ambitioner end dem, der gælder karriere og avancement…