Af en eller anden grund – måske forstærket af skriverierne i denne blog – har min barn- og ungdoms biografer fået en særlig nostalgisk tiltrækning. Efter at have opdaget den lille side med Biografmuseet fik jeg fat i et eksemplar af ovenstående bog Mine Biografer af Jørgen Stegelmann.
Stegelmann (1925-1999) vil sikkert være kendt af nogle af denne blogs læsere. Som mangeårig leder af Krebs’ Skole i København (hvor bl.a. de kongelige har gået) eller som far til Jakob Stegelmann, der bestyrer DRs enestående Troldspejlet og kultprogrammet Planet X. Jørgen Stegelmann var teolog af uddannelse og havde en stor kærlighed til filmen. Han var en ferm og velskrivende filmanmelder på Berlingske Tidende og skrev manuskript til Henrik Stangerups film Giv Gud en chance om søndagen, der havde Ulf Pilegaard i hovedrollen som præst ( i øvrigt en god film ). Han skrev en række bøger, blandt andet om filmstjerner og yndlingsfilm (Mine 100 film) og tegneseriernes historie (sammen med sønnike). Derud over en selvbiografi og et par romaner.
Mine Biografer, der udkom i 1986, begynder således: ” Der var engang, da København levede med en rigdom af biografer. De lå rundt om i byen, overalt, hvor mennesker boede og færdedes. De var ikke som her i de seneste tider samlet i enkelte overnaturlige insektboer, hvor biograf ved biograf er skubbet sammen i et mærkeligt deprimerende skuffedarium, en biografsamlng til ophobning ikke bare af film, men af forloren selskabelighed ved grillen og pommes fritterne… I hine de langt lykkeligere tider lå biograferne ikke bare inde i midten af byen…“. Så er den anakronistiske-nostalgiske tone vist slået an!
Mit eksemplar er uopskåret (endnu), bortset fra et kapitel om Saga på side 105. Man forestiller sig, at en nostalgiker har været på spil og er sunket ned i erindringer om netop sin lokale biograf…
Stegelmann har været en flittig biografgænger og omtaler med stor hengivenhed en lang, lang række af datiden filmtempler. Lige noget for en biografnostalgiker som mig. Måske man skulle skrive noget sammenhængende om sine egne biografer!?
Tilføjelse: Jeg kan slet ikke stå for følgende citat, som Jørgen Stegelmanns far er mester for og udtaler som følge af sin søns beklagelse over filmenes mangel på kvalitet:
“Der gives ingen dårlige film, thi hvem skulle vel være interesseret i at lave en dårlig film?”
Tja, hvem mon?
@Karen Turpin: Du kan købe diverse franske udgaver pÃ¥ http://www.amazon.fr – her: http://tinyurl.com/33l6d8n
Har I filmen ” greven af Monte cristo”, en fransk version ? Vil det være muligt at enten købe den eller lÃ¥ne den?
Med venlg hilsen
Karen Turpin