Hos Irene i Eire spises der jordbær med fløde. Her nærmer vi os jordbærsæsonen. Ganske vist kan vi købe jordbær hele året – fra Spanien, Italien, oversøiske lande osv. Men det er ikke rigtige jordbær, og i øvrigt er de så sprøjtede, at det indebærer en mindre helbredsrisiko at sætte dem til livs.
Ingen tvivl om den sag: Jordbær er en himmelsk spise. Det minder mig om dengang, jeg fik jordbær med rødvin. Jeg var ikke ret gammel – ti år eller deromkring – og var min far ude at sejle. På skibet var der to spaniere, en førstestyrmand og en, der arbejdede i maskinrummet. Førstestyrmanden Juan havde fået til opgave at passe mig, medens far var i byen sammen med andre fra skibet. Og tiden gik med at tegne og spise jordbær – med rødvin. Jeg har ikke selv forsøgt mig med denne spise, men kan tydeligt huske den specielle smag af jordbær, der har trukket i den røde drik.
For igen at citere Uffe fra Stenstropedia igen, så var alting meget bedre i gamle dage. Og det gælder også udbuddet af jordbær. Vi kan sagtens få masser af bær i dag, men udvalget af sorter er begrænset meget i forhold til tidligere. En velsmagende sort som Senga Sengana finder man således ikke i ethvert supermarked. Det er gået lige som med æblerne. Kun de langtidsholdbare sorter satses der på. Man må håbe, at den går med denne ensretning, som det gik med øllet…
PS. Førstestymand Juan var i øvrigt en meget rar mand, der havde det svært ved at være væk fra konen i Spanien. Jeg husker også, at han som katolik med en kone, der havde mange spontane aborter, og af kærlighed til hende ønskede at se stort på Pavestatens forbud mod brug af præservativer og anden anti-konception. Derfor havde min far foranlediget et større indkøb af kondomer i USA. Jeg kan huske lige så tydeligt den dag, min far overrakte ham en imponerende stor rulle “gummimænd” – rullen var på størrelse med magasinet i et af de der gammeldags maskingevær, man havde set i biografen…
Helt ukendt er kombinationen rødvin og jordbær ikke i DK – se fx her.
@Irene: Ja, mad og kærlighed hænger jo ofte sammen… 😉
Capac, elegant kæde mellem det sensuelle bær og spansk kærlighed …
@Sifka: Juan lod bærrene trække i god rødvin og rørsukker. Som jeg husker det smagte det vældig godt, selv om jeg var en bette knægt. Måske min smag for rødvin o.a. blev grundlagt dengang.
Din mormors mørkerøde bær har sikkert været Senga Sengana, der blev store og dybtrøde og smagte – himmelsk!
Jeg har smagt jorbær med hvidvin, med champagne, med citron, men aldrig med rødvin. Det skal da prøves – tror jeg, mÃ¥ske!?
Min mormor havde nogen dybt mørkerøde jordbær, hvis lige jeg ikke senere er løbet ind i, desværre.
Ja, øltilstande for frugt og grønt og sÃ¥ momsfrit 🙂