Man ser det for sig: En radmager fotomodel, der sætter tænderne i et stort stykke ribbensteg, så fedtet løber ned ad mundvigene. Nej, vel. Det er en umulig tanke. En gulerod derimod. Eller et salatblad. Vi lever i en fedtforskrækket tid. I USA har man i årevis satset på low- og nofat-produkter (uden at den såkaldte “fedmeepidemi” er blevet mindre). Og herhjemme er vi fulgt godt med og har stigmatiseret overvægtige danske – bl.a. gennem tv-udsendelser, hvor man har kunnet følge de fedes svære kamp mod vægt og kalorier. Ja, en hel by blev sat på skrump. Og nu kommer så en af de utallige populærvidenskabelige, journalistisk forsimplede nyheder, der vender op og ned på begreberne. “Nu vender amerikanske studier af over 300.000 personer op og ned på de danske kostråd”, som der står. Det er slet ikke så sundt at skifte fedtet ud med kulhydrater. I hvert fald, hvis man ikke er opmærksom på, hvilke kulhydrater og i hvilken form, der indtages. Den monokausale forskning har igen barslet med en sandhed, som nok skal slå igennem i sundhedspolitiken et eller andet sted. I mellemtiden holder vi her i casa fast i den gode gamle kostpyramide – og overvejer et stykke (økologisk)oksekød med krølfedt her i weekenden…
@Billige guitarer: Ja, ikke for meget, variation, motion og – sÃ¥ skal vi lade være med at bekymre os for meget…
Det er alligevel utroligt – ernæringseksperter er efterhÃ¥nden det folkefærd, som i størst grad overgÃ¥r politikere i at modsige hinanden. Men at passe pÃ¥ kulhydrater har vi da længe hørt – væk med ris, kartofler og det hvide brød, og ind med protein…
I bund og grund handler det vel om ikke at overæde, og bevæge sig lidt imellem mÃ¥ltiderne – sÃ¥ skal man nok klare frisag. (ellers er der jo altid Letigen og Nupo)