Bedazzeled har fundet en fin lille fransk optagelse med afdøde Alex Chilton. Og Stereogum har premiere på en ny sang med Roky Erickson & Okkervil…
Måned: marts 2010
Én på nostalgien: Harold Lloyd – The Definitive Collection
Den har længe stået på min ønskeseddel over dvd-boks-samlinger. Og så satte de den på tilbud, som jeg ikke kunne modstå. Så nu står den…
Pædofili – vor tids udfordring for tanken
Emnet dukker op i medierne igen og igen. I går kunne man læse, at flere og flere voksne mænd forsøger at komme i (seksuel) kontakt…
Retro: Sharon Jones & The Dap-Kings – I Learned It The Hard Way
Jeg har omtalt denne gruppe flere gange i min blog og gør det gerne igen. Sharon Jones og hendes Dap-Kings genopfinder soul fra dengang, det…
Fra erindringens boulevard: en tresserboks
På det lokale bibliotek faldt jeg over “Lets go – den store danske 60’er box” (Universal 2006). Over fire cd’er lægger redaktørerne – Jørgen de Mylius og Claus Hagen Petersen – et tværsnit gennem dansk populærmusik i tresserne. Udvælgelsesprincippet har (måske) været at vise bredden i populærmusikken i den periode. To cd’er er helliget pigtrådsmusikken, beaten og folkemusikken. Og de to sidste slagergenren, som den kaldes, dvs. dansktop og Giro413-kendingen og det, der ligner. Som man kan se på tracklisten nedenfor, så er der mange kendte sager iblandt. Men der er også ting og sager, som var gået lidt i glemmebogen hos denne blogger, men som vækker minder ved afspilningen.
Der er fx Peter Abrams’ cowboysang “Jesse James”. Jeg kan ikke huske, om den nåede op på hitlisterne, men den var et mindre hit i min barndoms baggård. Dengang kunne vi ikke høre det ubehjælpsomme skoleengelsk, men kun cowboyderiet. Daimi klarer det med det engelske meget bedre på sin teenagerode “Don’t treat me like a Child”, der med sin klare amerikanske halvtredser- og tidlige tresser-popstil er en slags overskrift til det spirende ungdomsoprør og en demonstration af, at Daimi havde x-factor, længe inden det blev et begreb. The Weedons, der fik æren af (sammen med Beethovens og Hitmakers) at være opvarmning for The Beatles i København i 1964, er repræsenteret med deres energiske pigtrådsudgave af “Shimmy Shimmy” fra samme år. Singlen, der indeholdt “Shimmy Shimmy” nåede op i top 10 og banede vejen for gruppens adgang til Beatleskoncerten. Så vidt jeg husker var Shimmy en af de mange danse, der opstod i det årti. Og endnu engang bliver man mindet om, at pigtrådsmusikken især tog sigte mod dansegulvet.
Folkebølgen skyllede over landet i 1964-65, og selvfølgelig er de med de gamle inden for den genre: Cy, Maia & Robert, Cæsar, Dissing, Dich osv. Men der er også fx Niller med sin pæne, loyale udgave af Buffy Saint Maries “Universal Soldier” (som også Donovan hittede med). Og så er duoen Immigrants (Sven Nilson og Willy Guerrero) med med hele tre numre. Stilen er tydeligvis inspireret af Kingston Trioen og sikkert også Peter, Paul & Mary. Akustisk med godt vokalarbejde, der dog ikke når Cy, Maia & Robert til sokkeholderne. Immigrants fik lavet hele fire album, der vist må være samlerobjekter i dag. Vitaminerne husker jeg ikke. Men deres udgave af “Bye bye Baby” gør indtryk. Vitaminerne tog navn efter forsangerinden og bestod af: Ole Daldorhp (el-b), Carsten Pedersen (g, vo), Jørgen Nielsen (g, vo), Vita Jensen (vokal) og Steen Gundlach (dm). I følge www.dk-rock.dk udgav gruppen aldrig en plade, så det må siges at være en sjældenhed. Og det er en ganske overbevisende folk-blues-sang. Glemmes skal heller ikke en meget ung Stig (Møller) med “People they don’t know”, der lyder som en dansk udgave af den vrede folkesanger à la Barry Mcguire. Hippien er endnu ikke blomstret.
At lytte til slagerafdelingen er som at blive beamet tilbage til stillestående Giro 413-søndage i baggården, hvor mange af disse sange lød fra radioerne gennem de kunne virke både tiltrækkende og frastødende på en ungt sind. Men slagerne fremkalder også associationer til stunderne med øret helt inde i Mylius’ top 20-lister. Fx når Preben Uglebjergs “Gyngerne og karrussellerne” lyder. Den fortrængte, så vidt jeg husker, Beatles fra hitlistens top (det må jeg lige tjekke op på). Som flere af de andre slagere havde den en irriterende dobbelthed af popappel og dansktoppens ulidelige lethed. Havde man først fået den på hjernen, så var man ilde stedt.
Men der er også mange charmerende ting imellem. Ofte danske udgaver af udenlandske hits. Lise Ringheims og Henning Mouritsens duet “Næ, har man hørt så galt”, en vellykket fordanskning af Peter Sellers og Sophia Lorens “Goodness Gracious Me“, hvor Mouritsen heldigvis undgår den fælde, at gøre Sellers indisk læge-parodi efter. Og Ringheims giver Lorens baghjul…
Dirch Passers versionering af Bryan Hyland-hittet “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini“, En mægtig smart – men meget sart bikini, løfter Hylands sang ud af det lidt smålumre ved hjælp af Passers humoristiske glimt i øjet (og Lily Brobergs meget indforståede kommentarer). Raquel Rastennis Elisabeth Serenade får tiden til at gå helt i stå. Den er indbegrebet af en kedelig søndag i min barndom. Et tilbagevendende hit i Giroen. Suk.
Sys Gregers’ “Hvem bliver dit næste offer Mr. Sweetheart” var en af de sange, min mor holdt meget af. Hun havde den vist på singleplade. Det er forståeligt. Gregers var uden tvivl en af de refrænsangerinde, der tålte sammenligning med sine amerikanske kolleger. Jørgen Ingman er selvfølgelig også med. Og det er herligt at høre hans Duane Eddy-inspirerede “Pepe”, som også var gledet lidt i glemmebogen.
Måske man skulle investere i denne boks? I hvert fald er det en invitation til en nostalgisk rejse gennem tressernes populærmusik. Hermed er invitationen givet videre…
Poco – det bedste countryrockband?
Jeg købte mit første Poco-album hos FONA i Kongensgade i Esbjerg. Det var dengang, FONA havde spændende ting med på sine halvårlige udsalg. Pladen var…
Elvis the Pelvis – og rockens aktualitet
I Berlingeren kommenterer forfatteren Klaus Rifbjerg den nationale kulturelle udvikling gennem de seneste årtier og siger blandt andet: »De nationalromantiske forestillinger om renhed og dyden…
Beatles for sale
Det var det nærmeste, jeg kom en oplevelse af Beatles i levende live. Fire gutter fra nabolaget havde lavet deres eget Beatles-kopiband. Naboens søn, Leif,…
Nøden lærer nøgen kvinde at spinde guld – om skattepolitik
Læsere af aviser og internettets nyhedsmedier vil vide, at den sidste tid har bragt eksempler på, hvad man kunne kalde aktiv skattepolitik. Først måtte man…
Lesley Duncan – singer/songwriter – 1943-2010
Den første gang, jeg bemærkede sangerinden og sangskriveren Lesley Duncans navn, var den første gang, jeg lagde ører til Elton Johns album Tumbleweed Connection fra…
Let’s go – Sir Henry and his Butlers
Medens jeg læser den (vist nok) opmuntrende nyhed om, at musikbranchen er i bedring dukker et gammelt hit op i mit indre: “Let’s go” med…
Man dumper da ikke studerende!
Jeg har skrevet det før og gør det gerne igen. Den såkaldte taxameterordning til finansiering af uddannelserne forringer samme uddannelsers kvalitet, fordi uddannelsesinstitutionerne er økonomisk…
Amerikansk country: Elizabeth Cook
Man skal ikke lytte længe på internettets country-radiostationer for at bekræftet i den kendsgerning, at country er en stor musikgenre derovre med masser af talent…
Rockfotografen Jim Marshall er død, 74
Janis Joplin henslængt på en divan i lårkort kjole og med en flaske Southern Comfort i hånden. Jimi Hendrix, der sprøjter væske på en brændende…
Som fader så søn – eller noget i den dur
Det er ikke nemt at være forælder. Især ikke til børn i den flyvefærdige alder og lige deromkring.Og det er der heller ikke nogen, der…
Lyt til verden
På mandag slippes Niels Skousens nye plade løs. Og den skal bestemt indlemmes i samlingen her i casa. Vores blogkammerat Peter H. Olesen har i…
Rip This Joint – Exile on Main Street og dets betydning
Selv om jeg stadigvæk synes, at Rolling Stones aldrig har været bedre end på deres allerførste album (et synspunkt, Mick Jagger også har indtaget), så…
Replacements – “Alex Chilton”
If he was from Venus, would he feed us with a spoon? If he was from Mars, wouldn’t that be cool? Standing right on campus,…
CEPOS og (skatte)pengene
Vi lever i et borgerligt demokrati. Og derfor kan man principielt ikke have noget imod en liberalistisk “tænketank” som CEPOS. Men – som tilfældet er…
Hvad journalistik er – i følge Hunter S. Thompson
“Journalism is not a profession or a trade. It is a cheap catch-all for fuckoffs and misfits – a false doorway to the backside of…
Tom Lehrer – levende billeder
I 1973 stoppede den amerikanske matematiklærer, sangskriver og musiker Tom Lehrer sin aktive musikkarriere. En karriere, der op gennem tresserne havde gjort ham til en…
Beatles – A Hard Day’s Night
Vi skriver 1964. Beatlemania raser. Og jeg får min første langspiller med The Beatles. A Hard Day’s Night. I mono-udgaven. Familieøkonomien gjorde det åbenbart muligt….
Jar City – islandsk krimi
Det siger sikkert noget om den islandske kriminalfilm Jar City, at jeg først omtaler den en uges tid, efter den er blevet vist på DRK….
Capac i krise
Som beskrevet nedenfor i de to foregående indlæg, så er der problemer med bloggen. Til problemerne hører, at man ikke kan kommentere på indlæggene. Jeg…