Ovre hos Anja diskuteres der afholdenhed – kaffeafholdenhed. Fred være med alle dem, der vil og kan undvære diverse nydelsesmidler, hvad enten det er tobak,…
Dag: 16. juli 2007
At fløjte – erindringsglimt
I går aftes kom vi til at snakke om “modediller” inden for legetøj. I ved: hoolahop-ringe, yoyoer, hinkesten, sjippetov, hønseringe osv. Og pludselig havde jeg…
Det grå guld – en myte
Capac har skrevet om det før. Og i dag kommer der mere dokumentation for, at mediernes snak om “det grå guld” som attraktiv arbejdskraft ikke…
Jandek kommer til århus
Jandek? Hvem? Godt spørgmål. Rock- og popmusikken har sine særlige og mytologiske figurer. Jandek er en af dem. Jandek er navnet på en outsider, der vist nok stammer fra Houston, Texas. Siden 1978 har Jandek udsendt ikke mindre en 50 plader med rod i folk og blues. Han har stort set aldrig givet interviews eller ladet detaljer om sin biografi komme for dagen. Hvilket selvfølgelig har fremmet mytologiseringen. Journalister elsker hemmelighedskræmmeri. Når det alligevel er lykkedes Jandek at få opmærksomhed omkring sine udgivelser, så skyldes det selvfølgelig – musikken. Han spiller folk og blues på sin egen skæve facon, ofte atonalt og med særprægede akkordstrukturer.
Jandek holder stædigt fast i sin anonymitet og udsender sine egne plader fra sit eget pladeselskab Corwood Industries, der har postadresse i Houston (en postboksadresse…). Pladerne kan bestilles her til rimelige priser (8 $, rabat ved flere), og man kan også få et simpelt katalog over udgivelserne. Detektiviske undersøgelser mener at have fundet frem til mandens rette navn: Sterling Richard Smith. Det kan man så tro på eller lade være. Og er det i øvrigt så vigtigt? Manden vil åbenbart lade sangene og musikken tale for sig selv. Og det er nok for capac. Jeg behøver ikke at vide, om han drikker kaffe, er til mænd eller er en desillusioneret forfatterspire for at nyde hans musik.
Det er nu lykkedes de århusianske koncertarrangører Ljud at lokke mystiske Mr. Mox til århus. Det sker i august – i følge www.undertoner.dk.
Her er linket til en fransk uofficiel Jandek-side. Her er en guide til Jandek, hvor man også finder pladeselskabets katalog med mere. Amazon er også leveringsdygtig. Hør Jandek her.
Og her er – vist nok – Jandeks første liveoptræden nogensinde i Glasgow, Scotland, den 17. oktober 2004 – nummeret hedder “Real Wild”: Read more
Klezmer
Som nævnt indkøbte jeg to klezmer-cd’er på biblioteket. Den ene er med den nok mest kendte danske klezmer-kunster Channe Nussbaum og gruppen Spielloks. Titlen er “Copenhagen Klezmer” (Danica 1996-97). Ud over Channe, der har skrevet og arrangeret de fleste af pladens sange, bestod Spielloks af guitaristen Torben Steno (kendt fra Mick Shacks Hjemmeservice og andre tv-programmer), bassisten, klarinettisten m.m. Peter Jessen, accordeonspiller m.m. Jens Tolsgaard, bassist Peter Nielsen og Morten Krøghold, der slog på trommer og andet.
På coveret får man følgende beskrivelse af, hvad klezmer er: “Klezmer er betegnelsen for en øst- og centraleuropæisk, jødisk form for folkemusik. I dag er genren udbredt over det meste af verden – også blandt ikke-jøder. Klezmer rummer derfor påvirkninger fra mange forskellige kulturer i bl.a. Nord- og Sydamerika, Mellemøsten og nu også i Danmark.” Altså en slags world music. Spielloks hedder i dag Spielniks og kalder deres musik for “jidpop” (jiddish pop). Channe Nussbaum er også aktiv i Trio Klezmer, der også tæller violinisten Mette Smidl og den kendte harmonikaspiller Oyvind Ougaard. Interesserede kan se og opleve Channe Nussbaum i århus Jazz-festival i morgen på Klostertorv.
Den anden cd er med gruppen The Klezmatics, og titlen er The Well (Xenophile 1998). Klezmatics er New York-baseret og spiller såkaldt amerikansk neo-klezmer. Medlemmerne tæller pt. Frank London (trumpet/sangskrivning), David Licht (trommer), Paul Morrissett (bas m.m), Lorin Sklamberg (sang og accordeon), Matt Darriau (blæseinstrumenter og sangskrivning) og Lisa Gutkin (violin). Men der har været en del udskiftninger undervej, siden gruppen blev dannet i 1986. Som den danske gruppe synges der på yiddish, men også på engelsk. Gruppen er et stort navn i USA og world music-kredse og har blandt andet vundet en Grammy for pladen “Wonder Wheel” i kategorien “bedste nutidige world music album”. Gruppen er også kendt for sine tvær-kulturelle samarbejder, fx med den palæstinensiske musiker Simon Shaheen. The Well er gruppens femte plade ud af ialt ni. Den seneste er plade med sange af Woody Guthrie (Woody Guthrie’s Happy Joyous Hanukkah fra 2006).
På de forskellige hjemmesider kan man finde flere oplysninger, billeder, videoer og musiksmagsprøver.
Video: Read more