Dylan mixed

Som nævnt udsættes Dylan for første gang for det nymodens fænomen: remix. Man kan nu høre, hvad der er kommet ud af det – og…

Kevin Ayers rør på sig

Det forlyder, at Kevin Ayers – en af grundlæggerne af det legendariske engelske tresserband Soft Machine – efter femten års pause vil udsende en ny…

Michelangelo Antonioni er død

I går var det Bergman, i dag er det så den store, italienske instruktør Michelangelo Antonioni, der meldes død i en fremskreden alder af 94 år. Antonioni betød mere for mig personligt – dvs. for min kærlighed til filmkunsten – end Bergman. Uden hans film “Blowup” og – ikke mindst – “Profession: Reporter”, ville min opfattelse af filmens forførende og manipulerende magi ikke have været den samme. Hvil i fred Michelangelo…

Et par klip til ære for dig: Read more

Peter Pedal udsat for censur

Kan du huske historien om Peter Pedal, hvor han befinder sig i en rumkapsel med bananer, boller og andre favoritspiser? Peter Pedal hører til min…

Rolling Stones til filmen

Det kan godt være, at de Rullestenene har nogle år på bagen og må henregnes til det “grå guld” (med tryk på guld), men de…

Statens Filmcentral – en minderune

I Weekendavisen bruger de agurketiden til at dyrke det nostalgiske. Bo Green Jensen og Réné Gummer skriver om uforglemmelige sange som fx Eagles’ “Hotel California”,…

Syndicate of Sound “Little Girl” – psykedelisk garagerock


Det ville nok være lidt forkert at betegne gruppen Syndicate of Sound et psykedelisk band. For gruppen opstod allerede i 1964, nogle år for syre-bølgen, men betragtes – på grund af dets markante lyd – som forløber for den musikalske psychedelia.
Gruppen hørte til i San Jose, Californien, hvor de havde stor lokal succes, blandt andet fremskyndet af deltagelsen i et beat-mesterskab, som de vandt foran hundrede andre bands. Sådan gik det også for Keld og The Donkeys engang…
Beat-mesterskabet gav dem en pladekontrakt med et lille pladeselskab, der dog ikke formåede at gøre bandet mere populært. Gruppens to sangskrivere, Don Baskin og Bob Gonzales, fortsatte dog med at snedkerere melodier, og i 1966 udsendte de deres største hit “Little Girl”, der hurtigt blev et nationalt hit med en placering som nr. 8 på den amerikanske pophitliste i januar 1966.
Gruppen kunne dog ikke efterfølgende leve op til dette engangshit, og i 1970 opløstes bandet.
Sangen “Little Girl” har fået klassikerstatus som et af garagerockens små mesterværker og er – blandt andet – blevet indlemmet i Rock And Roll Hall Of Fame. Read more

Melankoliens Motel

Ingen tvivl om det. Radioen står mit hjerte nær. Måske – eller sandsynligvis – fordi radioen var det første medie, der brød ind i mit…

Ingmar Bergman er død

Den store, svenske film- og teaterinstruktør Ingmar Bergman er død i en alder af 89. Han regnes for en af de allerstørste skandinaviske filminstruktører på…

Mangel på skolelærere

Forleden langede jeg ud efter undervisningsminister Bertel Haarder, fordi han ikke bidrog til at forbedre folkeskolelærernes image – og dermed bidrog til at gøre jobbet…

Neil Young som gademusikant

Jeg ledte – forgæves – efter en video med gademusikanten – buskeren – Don Partridge, men faldt så over en anden og i den forbindelse…

Everybody must get stoned

Spørgsmålet er så, hvem der var mest “stoned” – John Lennon eller Bob Dylan? Jeg gætter på sidstnævnte:

Fortiden fremkaldt

Er der noget, vi nostalgikere og anakronister sætter pris på, så er det at kunne vække erindringer til live. I capacs fotografisamling er der en…

Sunshine Superman

Solskin eller mangel på samme, psykedelia og hippiedrømme… så kommer vi ikke uden om Donovan og hans Sunshine Superman. Her i en relativ ny version…

John Lennons solbriller

Selv om sommeren ikke har budt på megen sol, kan man godt have brug for et par solbriller. Og nu er chancen der for at…

Mere syrerock: The Blues Magoos

The Blues Magoos var et andet band, der sprang på den psykedeliske vogn i starten af tresserne. Egentlig hed de The Trenchcoats, men da syrerocken fik tag i folk, skiftede de navn. Det var i 1966. Bandet bestod oprindeligt af Emil Thielhelm eller Peppy Castro (sang og guitar), Dennis LaPore (lead guitar), Ralph Scala (orgel og sang), Ronnie Gilbert (bas) og John Finnegan (trommer). De holdt til i den legendariske bydel Greenwich Village i San Francisco, hvor de skabte sig et navn som live-band. Gruppen kan også prale af, at være en af de første, der brugte begrebet psykedelisk, idet titlen på deres debutalbum var Psychedelic Lollipop.
Bandet turnerede med nogle af tidens store engelske navne, The Who og popensemblet Hermans Hermits og fik æren af at levere en af sangene til soundtracket fra kultfilmen Easy Rider. Det var deres største hit We Aint’t Got Nothing Yet, der var på den amerikanske top 10. Et nummer præget af farfisaorgel og siden er blevet sammenlignet med Deep Purples klassiker Black Night.
Gruppen næste to albums gik ikke særlig godt, og i 1968 sluttede eventyret, og medlemmerne gik hver til sit.

Read more

Strawberry Alarm Clock – psychedelia, nostalgia…

Bøjet ind over supermarkedets køledisk med is og isdeserter og diskuterende med Frøkenen, om vi nu skal vælge Hansens øko-chokoladeis, en fransk framboise-sorbet eller en ordinær jordbær- eller flødeis, popper navnet Strawberry Alarm Clock op i hovedet. Jordbær Vækkeur. Sikke et navn. Godt nok til at bide sig fast i hjernebarken, eller hvor det det nu bed sig fast dengang for en del år siden.
Strawberry Alarmclock var en del af tresser psychedelia-bølgen og fik et hit, nemlig “Incense and peppermints”, der til gengæld toppede Billboards hitliste. Gruppen bestod af store knægte, hvoraf flere stadig gik i skole, og på hittet fik de en 16-årig skolekammerat, Greg Munford, til at synge lead. Efter en masse udskiftninger gik bandet allerede i opløsning i 1971, men nåede at udsende fire LP’er, uden at nogen af dem blev store hits. Film-buffs blandt bloglæserne vil måske huske gruppens navn fra et par film, Psyched-Out med Jack Nicolson, hvor gruppen spillede en håndfuld sange, blandt andet omtalte hit, og Russ Meyers trash-klassiker Beyond the Valley of the Dolls, hvor de også lagde lyd til soundtracket.

Strawberry Alarmclock tilhørte den “poppede” end af den psykedeliske bølge sammen med fx The Flowerpot Men og lignende. Men derfor er de nok et genhør og -syn værd: Read more

Færre vil være skolelærere

DR Nyheder fortæller, at ansøgerantallet til landets lærerseminarier er faldet med 583 i forhold til sidste år. Bortset fra et seminarium melder alle om tilbagegang….

Hvor døde Jim Morrison?

Rocken har sin egen mytologi. Og som sådan er det en blanding af fakta og digtning. Tag nu for eksempel historien om Jim Morrison, der…

Oldtimerradio: Blaupunkt Ludwigshafen

Jeg faldt lige over et billede af min automobilradio: Blaupunkt Ludwigshafen anno 1972. På siden med det sigende navn www.oldtimerradio. com kan man studere tilsvarende…

Gårsdagens antikvariske: Susan Lenox

David Graham Phillips: Susan Lenox. Gyldendalske Boghandel. 1933. 3. oplag. Oversat fra amerikansk “Susan Lennox, her Fall and Rise” af O. C. Molbech. Fineste stand….